Top 5 yllättäjää raskaudessa

Mieleeni tuli yksi päivä erilaisia yllättäviä asioita raskaudessa, joita en ennen esikoisen odotusta osannut odottaa. Päätin koota huumorimielessä asioista oman ”Top 5 -listan” ja kertoa miksi nämä asiat ovat ehkä yllättäneet. Jokaisen naisen kohdalla yllättävät asiat ja syyt ovat varmasti hyvin erilaiset, mutta ehkä joitain yhtäläisyyksiäkin on?

  1. Erilaiset rajoitteet ja suositukset
  2. Tuntemattomien ihmisten käytös
  3. ”Mahakatseet” ja kommentit
  4. Oma kehonkuva
  5. Hyvä vointi

BONUS+ Suomen uskomaton neuvolajärjestelmä !

1. Erilaiset rajoitteet ja suositukset

Heti kun tikkuun ilmestyy kaksi viivaa (tai hienoihin digitesteihin hymynaama) ja raskaus todetaan alkaneeksi, iskee päälle kasa rajoituksia tai ainakin vahvoja suosituksia. On rajoituksia ja suosituksia siitä kuinka syödä tai juoda, mitä vitamiineja ottaa tai ei ottaa, kuinka liikkua, matkustella ja niin edelleen. Odottavan äidin päätettäväksi jää kuinka näitä suosituksia tulkitaan ja sovelletaan omassa elämässä (okei, tupakkaa ja muita päihteitä kohtaan on tietenkin selkeät nono-ohjeet ja siksi en lue tätä osastoa mukaan tähän kirjoitukseen).

Neuvolajärjestelmä on Suomessa hyvin keskeisessä roolissa raskausaikana ja myös ruokarajoitteet ja -suositukset ovat aina ensimmäisistä tapaamisista ja keskusteluista saakka paljon esillä (suositukset perustuvat THL:n suosituksiin ja erilaisiin tutkimuksiin). Olen raskauden aikana oppinut, että Suomessa on erikoinen tapa kieltää kaikki mistä ei ole kunnolla tutkimusnäyttöä. Ennen inkivääriä suositeltiin pahoinvointiin, nyt se on kielletty, koska sen käytöstä ei ole tutkimusnäyttöä. Kukaan ei siis myöskään osaa vastata mitä tapahtuu, jos juon satunnaisesti inkivääriä sisältävän smoothien. Edelleen… äidin päätettäväksi jää miten virallisiin suosituksiin suhtautuu. Ehkä rajoittaminen on hyvä (kätevää ainakin), mutta tieto lisää tuskaa – vaaroja tuntuu olevan milloin missäkin ruoka-aineessa ja ruoan valmistustavassa.  Voiko suosituksia edes noudattaa sataprosenttisesti, ellei telkeä itseään neljän seinän sisään ja kasvata aurinkoenergialla omia murkinoita?

Itse kaipaisin kovasti ohjekirjaa Raskausruokavalio for Dummies -tyyliin.

Ruokavalion lisäksi tiedän, että osa naisista rajoittaa myös esimerkiksi kovaa treenaamista keskenmenon pelossa ja jättää pois ennen aktiivisesti käyttämänsä meikit ja kemikaalit. Maailmalla myös villitsee trendi, että hiuksia ei värjätä raskauden aikana ollenkaan. Myös vatsalihasten käyttöä pelätään (tähän liittyy suuri väärinkäsitys).

Yhtä kaikki, tietoa on niin paljon saatavilla, että raja virallisen tutkitun tiedon ja legendojen välillä murtuu. Jokainen nainen tekee omat päätöksensä rajoitusten noudattamisessa ja on tärkeää muistaa, että jokainen odottava nainen toimii oman ”huolikertoimensa” perusteella. Ääripäitä siis löytyy – toiset välttävät kaikkea keskivartalon lihasten käytöstä meikkeihin, toiset karttavat lähinnä likaisia sushiravintoloita.

IMG_3365.JPG
Kofeiinin osalta raja on vedetty Suomessa 200mg per päivä. Tämä vastaa noin 3 desilitraa suodatinkahvia. On siis ollut pakko siirtyä isoista kupeista muumimukeihin.

 

2. Tuntemattomien ihmisten käytös

Ihmisten avuliaisuus Suomessa tuntematonta kohtaan on melko rajallista. Heti kuitenkin, kun maha alkoi kunnolla näkyä, huomasin, että ovia pidetään minulle pidempään auki, hississä tehdään tilaa eri tavalla ja ratikkaan juostessa lähellä seisovat tekevät kaikkensa, että huohottava raskaanaoleva saadaan kulkuvälineen kyytiin ennen sen lähtöä. Tämä on siis todella positiivinen huomio ja olen siitä kiitollinen, mutta välillä mieleeni tulee jonkinlainen leffamainen tilanne ”Big pregnant woman coming through!”, ja kiusaannun. Tästä tuskin on kyse, mutta pitäähän sitä suomalaisen vähän kiusaantua tuntemattomien avuliaisuudesta. 😉

On ollut huvittavaa toisaalta huomata myös se, että täpötäydessä bussissa tai junassa ei automaattisesti tarjota istumapaikkaa, ellet luo katsekontaktia ikäänkuin paikan pyytämiseksi. En ole kokenut tätä loukkaavana, mutta tilanne on jotenkin koominen, sillä tunnemme tilanteessa tuntemattoman ihmisen kanssa molemmat jonkinasteista vaivautuneisuutta; minä siitä kuinka joku tuijottaa vuorotellen mahaani ja lattiaa, ja hän siitä kun miettii haluanko istumaan ja uskaltaisiko spontaanisti tarjota paikkaansa tuntemattomalle, rikkoen samalla liikennevälineessä vallitsevan arvostetun hiljaisuuden. Toki voisin ensi kerralla rohkaisevasti katsoa istujaa silmiin ja todeta, että seison mieluummin. Toisaalta, kokisiko istuja tällöin kommenttini kettuiluna..? Ehkä jatkan tällä vaivautuneisuuden linjalla varmuuden vuoksi.

3. ”Mahakatseet” ja kommentit

Tämä on mielenkiintoinen aihe! Olen keskustellut useamman raskaana olevan kanssa ja kuullut tästä puhuttavan melko laajasti odottavien äitien keskuudessa.

Ymmärrän, että raskausmaha on kiehtova (itse mahoja aina ennen tuijotelleena), mutta jos tuijotat ja kommentoit sanakääntein ”onpas iso”, ”onpas pieni” tai jotain vastaavaa, voit olla varma, että perimmäiset ajatuksesi ymmärretään tahallisesti tai tahattomasti väärin. Raskaanaoleva nainen on usein hieman herkillä oman muuttuvan kehon kanssa, joten mahaa kommentoidessa kannattaa mielummin imarrella naista sanomalla ”raskaus pukee sinua” (rakastuin tähän kommenttiin, kiitos Jasmin!).

On tärkeää myös muistaa, että jokaisella naisella vatsa pyöristyy eri aikaan, eri tavalla ja eri kohtaan keskivartaloa, joten sitä ei kannata lähteä sen enempää ääneen arvioimaan (paitsi timanttisilla kommenteilla). Jos näet ison/pienen/oudon/roikkuvan tai minkä tahansa mahan, voit ajatella asian myös näin: maha on vauvan koti ja hän päättää arkkitehtina minkälainen siitä tulee ja missä aikataulussa. Tai sitten näin: eihän sitä ole soveliasta huomauttaa kollegalle töissä kuinka hänellä on ”iso maha”, joten miksi raskaus tekee tuijottelusta ja kommentoinnista yhtään sen soveliaampaa?

Itse olen kuullut hyvin erilaisia kommentteja, mutta onneksi suurin osa kommenteista on ollut ihania. Niitä onkin saanut kuulla paljon! 🙂

IMG_3278.JPG

4. Oma kehonkuva

Raskaus vaikuttaa naisen kehossa kuulemma jokaiseen elimeen ja elintoimintoon, joten kyseessä on keholle valtava mullistus. Kiloja tulee (yksilöllisesti enemmän tai vähemmän), mutta suurin osa kiloista liittyy usein muun muassa lisääntyneeseen verimäärään, rintojen kasvuun, kohdun ja istukan kasvuun, sekä tietysti itse vauvaan. On siis ymmärrettävä, että tämä kilomäärä ei tarkoita vanhaa kunnon läskiä, vaan tässä ollaan jonkun isomman asian äärellä!

Itse odotin kehonkuvani muuttuvan todella negatiiviseen suuntaan raskauden aikana (positive thinking), sillä uskoin raskauden aiheuttavan suuria muutoksia syömiseen ja liikkumiseen. Omalla kohdallani osasin odottaa muun muassa loputonta ruokahalua ja laiskuutta, mutta en ollut valmis holtittomaan painon kertymiseen.

Miten sitten kävikään? Plus 15 kiloa tähän 163 senttiseen varteen 34 viikon aikana ja olen edelleenkin tyytyväinen ja erittäin ylpeä kehostani! Kilomäärä kuulostaa omasta(kin) mielestäni paljolta, mutta en koe lihonneeni sen tavallisessa merkityksessä, peilikuva ei ahdista, eikä neuvolassa ole oltu asiasta huolissaan. Toki maha on jo iso, mutta se kuuluu asiaan!

Entä sitten laiskuus? Sitäkin on ollut ilmassa, mutta olen onneksi pystynyt liikkumaan raskauden aikana pääasiassa ilman ylimääräisiä kipuja tai muita vaivoja. Välillä liikunta on tuntunut ihanalta, mutta olen ollut myös melko lepsu itseeni kohdistamieni vaatimusten suhteen; jos on väsyttänyt tai ollut muuten vetämätön olo, olen skipannut salitreenit suosiolla ilman minkäänlaisia omantunnontuskia. Salitreenin sijaan olen saattanut lähteä rauhalliselle kävelylenkille tai nukkunut kunnon päikkärit. Keho on viisas ja uskon, että se kertoo, kun on tarve rauhoittua.

Pssstt… Olen kuullut, että myös imetys vie paljon energiaa, joten on sitä pehmeämpää kudostakin hyvä olla jemmassa tulevan varalle. Olkaamme siis itsellemme armollisia tässäkin asiassa, mutta omaa hyvinvointia uhraamatta! Bikinikunnon kerkeää saavuttamaan raskauden jälkeenkin.

5. Hyvä vointi

Kuten edellisessä postauksessani kirjoitin, olen voinut koko raskauden omasta mielestäni poikkeuksellisen hyvin. Tämäkin on siis mahdollista!

Jo ennen positiivista raskaustestiä, olin hyvin tietoinen siitä kuinka pahoinvoivaksi ja väsyneeksi raskaus voi naisen vetää. Olin kuullut kauhutarinoita ja tositarinoita 9 kuukauden krapulasta, joten toivoin vain, että oma olo sallisi jotenkin työnteon. Jossain vaiheessa kuitenkin totesin, että paha olo joka itselleni tuli, rajoittui lievään etomiseen. Muina ”oireina” oli muutaman viikon rintojen arkuus ja jatkuva pissahätä. Ei siis huimausta, normaalista poikkeavaa väsymystä tai muutakaan.

Tämä kuulostaa hölmöltä, mutta minulle tämä hyvävointisuus tässä asiassa tuotti huolta! Olin kuullut, että raskaushormonit aiheuttavat raskauden ikävät oireet, joten tietenkin mietin alussa loogisesti, että jokin on vialla, kun en voi huonosti. Onneksi neuvolassa osattiin lohduttaa, että siinä missä joku voi todella huonosti, toinen voi voida todella hyvin, ja suurin osa ihmisistä on jossain siinä välissä.

Jos siis satut nyt olemaan raskaana ja ihmettelet hyvää tai huonoa oloasi, se kuuluu asiaan juuri sellaisena kun se on. Äläkä mene googlaamaan syytä oloosi!

BONUS+ Suomen uskomaton neuvolajärjestelmä !

Tästä voisin kirjoittaa kokonaisen oman postauksen, joten tyydyn toteamaan, että tämä on huippujuttu ja todellakin ainutlaatuinen asia koko maailmassa!

Tuleeko teille mieleen muita yllättäviä asioita omasta raskausajasta? 🙂

/N

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.