Ihana kamala pukeutuminen raskausaikana

Raskaana ollessa pukeutumiseen tulee uutta syvyyttä, kun pääsee pukemaan kasvavaa vatsakumpua. Suurimmalle osalle naisista raskausajan pukeutumisessa on kyse varmasti ihanasta kamalasta asiasta: kroppa muuttuu kuukaudesta toiseen, ja jossain vaiheessa raskautta huomaat samanaikaisesti sekä ihailevasi raskausmahaa että odottavasi kuumeisesti takaisin sitä vanhaa vartaloa ilman ylimääräistä painoa tai haastetta pukeutumisessa.

Tuota faktaa en siis lähde kiistämään, mutta onko raskaana tarpeen luopua omasta tyylistä tai uusia koko vaatevarastoa mammavaatteilla? Itse olin varma, että vaatekaapin sisältö pitää myllätä uuteen uskoon, mutta onneksi olin väärässä. Tämän lyhyen kokemukseni perusteella olen todennut, että äitiysvaatemallistoista ei ehkä kannatakaan ostaa kuin ihan ne pakolliset muutamat vaatekappaleet vuodenajasta riippuen. Omannäköisen raskausajan tyylin voi luoda pitkälti ihan tavallisilla vaatteilla, joita ei tarvitse hylätä raskauden jälkeen. Halvempaa sinulle ja edes hieman ekologisempaa maailmalle.

Kokosin alle omia huomioita ja postauksen loppuun muutamia vinkkejä raskausajan vaatehankintoihin liittyen.

Milloin ja mistä äitiysvaatteita hankitaan?

Vaikka varsinainen sikiön kasvusta johtuva raskausmahan kasvu alkaa esikoista odottavilla yleensä vasta 20. raskausviikon tienoilla, voi turvotus olla sen verran komeaa, että äitiysvaatteisiin on syytä turvautua jo hyvinkin paljon aiemmin. Itselläni olo alkoi tuntua tutuissa pillifarkuissa ikävältä jo jossain raskausviikkojen 12-14 tienoilla. Ensin kuroin farkkujen napit kiinni ponihännällä, mutta pian kiristi, puristi, hankasi ja ahdisti niin paljon, että oli antauduttava äitiysvaatteille.

Hassua, mutta ensimmäinen mieleeni tullut kysymys silloin oli, että mistä äitiysvaatteita ylipäätään ostetaan, sillä en ollut koskaan kiinnittänyt niihin kaupoissa mitään huomiota. Mietin paljon myös sitä, pitääkö minun uusia koko vaatekaapin sisältö, mitä puen päälle (toimisto)töihin, ja toisaalta kannattaako näitä ”erikoisvaatteita” hankkia uutena muutaman hassun kuukauden takia? Mielessäni oli siis monia kysymyksiä, etenkin koska en voinut aiemman kokemuksen perusteella tietää minkä kokoinen minusta tulee (huh!).

fullsizeoutput_130e.jpeg

Alustava suunnitelmani oli, että tyylistä viis… lainaan vaatteita jostain, ostan halvalla kirpputoreilta ja Torista – säästän ja olen fiksu! Hyvin nopeasti ajatus oman tyylin viskaamisesta ulos ikkunasta yli puoleksi vuodeksi tuntui kuitenkin vieraalta, joten viivyttelin käytettyjen äitiysvaatteiden etsintää. Tyylikkäitä tai itselle mieluisia äitiysvaatteita olisi varmasti löytynyt nettikirppareilta, mutta siinä vaiheessa, kun housujen ponihäntäviritelmä alkoi vetää viimeisiään, löysin itseni penkomasta äitiysvaatteita H&M:stä.

Henkkamaukka on ollut omissa äitiysvaatehankinnoissa selkeä valinta puhtaasti siksi, että se on ollut yksi ainoista liikkeistä, joissa olen päässyt tutustumaan äitiysvaatemallistoon livenä kaupassa. Huomasin, että raskaana ollessa sovituskopin merkitys korostui potenssiin kymmenen, kun pystyin sovittamaan mikä vaatekoko mahtuu ja mikä ei, ja miten äitiysvaatteet yleensä edes istuvat päälleni. Netistä (esim. Ellos, Jollyroom, Lindex, Zalando) löytyy todella paljon enemmän valinnanvaraa äitiysvaatteissa, mutta en itse jaksanut tilaus-palautusrumbaa silloin, kun olin vielä hyvin hukassa muuttuvan vartaloni kanssa 🙂

Omat vaatehankinnat raskausaikana

Olen hankkinut vaatteita raskausaikana sekä uutena että kirpparilta lähes kuten ennenkin, mutta varsinaiset äitiysvaatehankintani rajoittuvat onneksi vain muutamiin housuihin, yhteen kietaisupaitaan, leggingseihin ja sukkahousuihin. Äitiysfarkkuihin panostamisen koin talvella tärkeäksi, sillä housut eroavat melko paljon tavallisista. Äitiysfarkkuihin lisätään yleensä korkea kangasresori, jolla saa kätevästi ja mukavasti mahan piiloon ilman ylipitkiä paitoja. Ostin ensimmäiset mammafarkut jo hyvin aikaisessa vaiheessa, mutta ne ovat resorin avulla ikäänkuin kasvaneet mahan mukana. Kätevää 😉 Leggingsit ja sukkahousut äitiysmallissa koin myös tärkeiksi, sillä en halunnut kärvistellä kiristävien kuminauhojen kanssa, eikä se olisi hyväksikään. Nyt loppuraskaudesta olen lisäksi ostanut muutamat imetysliivit ja -topit tulevaa ajatellen, mutta käyttänyt niitä ahkerasti jo nyt mukavuuden nimissä (en ole koskaan tiennyt miten ihanan pehmeitä ja mukavia imetysliivit ovat!).

Raskaus ei siis vaadi sinua uusimaan kaikkia vaatteita mammamalliin! Esimerkiksi paitoja ja mekkoja olen hankkinut kokoa (tai kahta) isompana ihan tavallisilta naistenvaateosastoilta. Myös vaatteen leikkaus vaikuttaa, joten olen ostanut uusina housuina mammafarkkujen lisäksi kovaa huutoa olevat mustat ”liehuhousut”. Tavoitteeni onkin ollut jo pitkään, että kaikkia raskausaikana hankkimiani vaatteita voin, ja aion, käyttää myös raskauden jälkeen. Tällä tavalla vaatteiden tyyli on pysynyt itselleni tuttuna, ja uskon, ettei yksikään vaatehankinta ole mennyt hukkaan.

Uusien vaatteiden hankinnan sijaan olen toki pyrkinyt hyödyntämään mahdollisimman paljon myös vanhoja vaatteitani, kuten tätä vaaleanpunaista hametta jutun kuvissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Äitiysvaatteiden plussat ja miinukset

Hämmästyin, kun yritin ensimmäisiä kertoja kysyä lähes missä tahansa vaateliikkeessä äitiysmalliston perään; lähes aina vastaus oli, että vaateliike ei myy kyseisiä vaatteita tai sitten ne on saatavilla ainoastaan netistä. Perin outoa… ei raskaus Suomessa vielä niin harvinaista ole, ettei odottavia äitejä kannata ottaa valikoimassa huomioon. Minut ohjattiin poikkeuksetta joko nettikauppaan tai plus-koon pariin vaatteiden hankintaan. Hmmh.

Saatavuuden lisäksi ongelmana on hinta. Äitiysvaatteisiin saa halutessaan uppoamaan sievoisen summan rahaa, mikäli koko vaatevarasto lähdetään uusimaan. Jos asiaa taas miettii ekologisuuden näkökulmasta, ei ole mitenkään järkevää ostaa kaikkia vaatekappaleita äitiysmallissa, mikäli vaatteille ei ole käyttöä enää raskauden jälkeen.

Näistä ylläolevista asioista huolimatta allekirjoitan sen, että lähes aina joitain äitiysvaatteita on yksinkertaisesti pakko ostaa, jotta kasvava vatsa saadaan mukavasti peitettyä. Äitiysvaatteiden suunnittelussa on kuitenkin kiinnitetty huomiota juuri siihen mihin pitää: istuvuuteen. Vaatteiden istuvuus voi vaikuttaa huimasti myös omaan itsetuntoon, kun ei tarvitse tuntea itseään tukalaksi liian pienissä ja sopimattomissa vaatteissa. Monelle odottavalle äidille kertyy raskauden aikana kiloja 10-15, ja vatsan ympärysmitta tuplaantuu normaaliin verrattuna, joten esimerkiksi äitiyshousujen hankinta on mielestäni aika must!

Summa summarum, miten siis minimoida vaatteiden hankinta raskausaikana, tai ainakin varmistaa, ettei kyseessä ole uuden vaatteen hankinta vain muutamaksi kuukaudeksi? Tässä muutama omiin kokemuksiini perustuva vinkki raskausajan vaatehankintojen tekemiselle:

  1. Käy läpi vaatevarastosi. Onko siellä vaatteita, joita voisit hyödyntää ainakin osan aikaa raskaudesta?
  2. Osta vaatteita käytettynä
  3. Mieti miten omaa tyyliä ja vaatemakua voisi soveltaa myös raskausaikana. Voiko uusia itselle mieluisia vaatteita ostaa eri koossa tai suosia niissä erilaista leikkausta, jotta vaate ei mene raskauden jälkeen hukkaan? Kokeile rohkeasti esimerkiksi kokoa tai kahta isompia paitoja. Esim. tunikoissa, mekoissa tai pidemmissä villapaidoissa eroa ei juurikaan huomaa.
  4. Suosi raskauden aikana vaatehankintojen tekemiseen samoja vaatekauppoja kuin ennenkin. Äitiysvaatteita myydään myös esimerkiksi lastentarvikkeita myyvissä liikkeissä, mutta oman kokemuksen mukaan hinnat ovat niissä todella paljon korkeammat ja vaatteet on todellakin suunniteltu vain raskautta silmälläpitäen.
  5. Varsinaisista äitiysvaatemallistoista tulet luultavasti tarvitsemaan vain äitiyshousut, leggingsit/sukkahousut ja muutaman pidemmän topin peittämään kasvavaa mahaa. Uudet (isommat) rintaliivit saattavat myös tulla tarpeeseen! Imetystä varten kannattaa hankkia muutamia siihen soveltuvia vaatekappaleita helpottamaan ruokintahetkiä.

PS. Kiitos kuvista Jenniferille! ❤

/N

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.