Äitiyslomalla – viimeinkin!

Oletko koskaan fiilistellyt äitiyslomaa jo ennen raskautta? En tiedä olenko ollut niin vauvakuumeinen jo pitkään, mutta itse olen haaveillut äitiyslomasta ja sen alkamisesta mielessäni jo paljon ennen raskautta. Jollain selittämättömällä tavalla äitiysloman alkaminen on ollut todella kiehtova ajatus. Äitiysloman alkaminen on aina symboloinut minulle jonkun uuden alkua, aikaa itselle, puolisolle, kodille ja ihan vaan vaikka laiskottelulle hyvällä omalla tunnolla. Joka kerta, kun joku kollega töissä on kertonut jäävänsä äitiyslomalle, olen elänyt hetken ajatuksissani tuon naisen kautta ja miettinyt miten mahtavalta se varmasti voikaan tuntua!

Nyt kun äitiysloman alku todella koitti minullekin, ajattelin kelata hieman eteen- ja taaksepäin: miltä tämän ”loman” alku todellisuudessa tuntui ja mitä haluaisin kenties tehdä ennen vauvan syntymää. Ehkä tämä fiilistely on paikallaankin juuri nyt, sillä tässä vaiheessa meillä ei ole vielä hoidettavana muita lapsia. Ottakaamme tästä ainutlaatuisesta tilanteesta siis kaikki irti! 😉

Kun yksi ovi sulkeutuu…

Tämän postauksen aloituksen jälkeen taitaa olla sanomattakin selvää, että äitiysloman alkaminen oli minulle todella iso juttu! Töistä viimeisen kerran lähteminen olisi voinut tuntua vieläkin isommalta asialta, mikäli lähes kaikki tutut kollegat eivät olisi olleet jo kesälaitumilla, mutta ihanaa se oli joka tapauksessa. Huomasin muistuttelevani itselleni jatkuvasti viimeiset työpäivät, että enää nämä sähköpostit tai tapaamiset, ja sitten poissaoloviesti sähköpostiin päälle. Usko tai älä, vajosin jopa niin alas, että videoin puhelimella tietokoneen sammutuksen 😀 Oli jotenkin niin juhlallista katsoa kuinka Windows ilmoitti sulkeutuvansa ja minä tiesin kiikuttavani koneen pian sen jälkeen IT-osastolle palautukseen. Palautin samalla myös kulkukorttini, tyhjensin kaappini ja katsoin melodramaattisen haikeana ympärilleni (täytyy kuitenkin myöntää, että haikeus ei ollut päällimäisenä mielessä). Tämä loi minulle sen konkreettisen lähtöfiiliksen. Äitiysloma oli vihdoin täällä!

fullsizeoutput_12ea.jpeg

Suunnitelmia ja odotuksia

Nyt kun työt on tehty ja laskettuun aikaan on vielä 34 päivää (tai mitä todennäköisemmin plus miinus pari viikkoa), minulla on ollut täydellinen tilaisuus miettiä mitä haluan tehdä tällä ajalla. Tuntuu, että vain mielikuvitus on arkisen ajankäytön rajana, sillä J on vielä töissä ainakin tämän viikon ja kotona alkaa olla kaikki vauvaa varten valmiina. Huomaan kuitenkin olevani ihan kahden vaiheilla; kannattaako nyt levätä ja nauttia hitaista kotipäivistä, vai mennä minkä kerkeää ja jaksaa, sillä samanlainen aktiivisuus tuskin on hetkeen mahdollista. Ja muuttaahan vauvan saapuminen lopullisesti tavan, jolla teemme asioita.

Toki olisi ihana pysyä mahdollisimman aktiivisena ennen vauvan saapumista; käydä kahviloissa, joissa en ennen ole käynyt, nähdä ystäviä, käydä rannalla tai maauimalassa, päiväleffoissa ja mitä ikinä! Kuulostaa näin kirjoitettuna täydelliseltä äitiyslomalta, jopa itsestäni. Juuri sellaiselta unelmien äitiyslomalta, jota olen aina fiilistellyt muiden puolesta. Aktiivinen arki nyt äitiyslomalla varmasti auttaisi myös siinä, että en vain odota kotona milloin vauva päättää saapua.

Unelmien äitiysloman aktiviteettilistasta huolimatta, minun täytyy myöntää (etenkin itselleni) olevani myös varsinainen kotihiiri. Minusta on ihanaa ottaa omaa aikaa kotona ja siivoilla, leipoa ja vaikka nukkua päikkäreitä silloin kun itsestä siltä tuntuu. Myös tästä kirjoittamisesta on tullut itselle hyvin tärkeä osa päivää, ja tähän saisi kulutettua helposti tunteja ja tunteja joka päivä. En siis välttämättä kaipaa mitään spesiaalia tekemistä, vaan koti tekee minut onnelliseksi. Jostain syystä nyt kuitenkin tuntuu, että minun kuuluisi olla niin aktiivinen kuin mahdollista, tai muuten kadun sitä myöhemmin. Mikä siinä on, että ihminen asettaa itselleen aina joitain tavoitteita siihen miten jossain tilanteessa kuuluisi toimia? Ehkä tässäkin pitää vain opetella löytämään jonkinlainen balanssi, joka tuntuu itsestä parhaalta 🙂

Kahviloita ja kirppareita

Kahvilat ja kirpparit on mielestäni aika kova kombo ja kuuluvat ehdottomasti suosikkijuttuihini. Hyvä ruoka ja edulliset vaatelöydöt!

Jotain mielessäni olevasta aktiviteettilistasta olen siis saanut ruksattua, kun vietimme ystäväni kanssa viime lauantaita ympäri etelä-Helsinkiä. Aloitimme aamun Levain Eirasta ihanalla aamupalalla. Tälle paikalle vahva suositus ! Aamupala on muutenkin lemppariateriani päivässä, joten mikä sen parempi kuin aloittaa kesäaamu aurinkoisella terassilla hyvistä ruoista ja kahvista nauttien – seurasta puhumattakaan.

Levainfullsizeoutput_12ca.jpeg

Aamupalalla kävi pienoinen onnellinen onnettomuus, kun onnistuin kaatamaan ison smoothie-lasillisen päälleni. Tiedättekö sen fiiliksen, kun kaikki tapahtuu kuin hidastetussa filmissä ja tunnet, kuinka kaikki kääntyvät katsomaan episodia ajatellen, että onneksi tuossa en ole minä. Onnellisen tästä sattumuksesta teki se, että sain vieressä istuvilta asiakkailta heti kasan paperia ensihätään, uuden smoothien tuhlatun tilalle ja idean mennä katsastamaan aivan lähellä Viiskulmassa sijaitsevan Relove -second hand -liikkeen, josta tein muutaman vaatelöydön pilkkahintaan. Ihana paikka, kuten kuvista näkyy! Käykää kokeilemassa nämä molemmat, mikäli kahvila&kirppari-kombot ovat myös sinun mieleen 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olisi kiva kuulla minkälaisia kokemuksia teillä muilla on ollut äitiysloman alkamisesta? Onko se tuottanut stressiä, esimerkiksi keskeneräisten ”vauvavalmisteluiden” takia, vai oletteko ottaneet ajan itsenne hemmotteluun ja lepäämiseen. Mitä olette puuhailleet?

Ihanaa kesäpäivää just sulle!

/Nea

2 thoughts on “Äitiyslomalla – viimeinkin!

  1. Sama juttu täällä, että en osaa päättää lepäänkö vai menenkö! Yritän siis suunnilleem joka toinen päivä käydä lounaalla, asioilla, kirpparilla, kaupassa jne ja joka toinen päivä on vain kotipäivä.

    Ihanaa äitiyslomaa sinulle 🙂 omani alkoi maanantaina.

  2. Moi Tiia! Kuulostaa todella hyvältä jaolta. Noin voisi itsekin lähteä toteuttamaan tätä balanssia. Ihanaa äitiyslomaa myös sulle ☺️ Muistetaan nauttia ja huilia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.