+16 kg

Yhdeksän kuukautta ja 16 uutta kiloa. Tämä kilomäärä vastaa prosentuaalisesti laskettuna 27% painonnousua tässä kropassa sitten viime marraskuun! Apua. Vai mitä tästä pitäisi ajatella?

Lähtötilanne

Raskauden alussa sekä lähtöpainoni että rasvaprosenttini olivat hyvin normaaleissa rajoissa. Ennen raskautta koin olevani ihannepainossani, eikä itsetunnossani onneksi ole ollut painon suhteen ongelmia enää moniin moniin vuosiin (näin oli joskus teininä hyvinkin pitkään). Ennen raskautta, urheilin säännöllisesti ja se näkyi omasta mielestäni positiivisella tavalla kropassani – olen meinaan kokenut hyvin tärkeäksi, että kroppani on ennemmin lihaksikas kuin laiha, ja se tuntuu vahvalta. Sitä kautta tunnen oloni hyvinvoivaksi ja itsetunto pysyy kunnossa hieman kuin itsestään.

Ennen raskautta, olen ollut ruokailutottumuksiltani aktiivisen liikkumisen takia melko vapaamielinen. Pyrin noudattamaan 80/20 -tyyppistä ruokavaliota; arkena syödään terveellisempiä ateriavaihtoehtoja suosien, viikonloppuna herkutellaan, jos siltä tuntuu. Toki tässäkin poikkeus vahvistaa säännön, enkä oikein osaa sanoa ei, jos arkena mennään ravintolaan herkuttelemaan. Pääasia, että kokonaisuus on ollut kunnossa, koska se taasen vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin. 🙂

Paino nousee ja nousee…

Raskauden aikana normaali painonnousu tietolähteestä riippuen on jotain 6-25 kilon välillä, ja toki lähtöpaino vaikuttaa suuresti siihen kuinka paljon odottajan on sopivaa ”kerryttää” raskauden aikana. Suuren ja nopean painonnousun takana voi olla myös esimerkiksi raskausdiabetes tai raskausmyrkytys, joten siksi painon kehitystä seurataan jokaisella neuvolakäynnillä.

Hyvän raskauden perusta sekä äidille että vauvalle on tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio. Tästä olen pyrkinyt muistuttelemaan itseäni, mutta täytyy myöntää, että herkuille on ollut raskauden aikana huomattavasti vaikeampi sanoa ei ja rankemmalle liikunnalle taas kyllä. Ruokavalioni ei ole kuitenkaan muuttunut mitenkään radikaalisti ja siitä syystä olen ollut vaa’an valtavista lukemista ihmeissäni. Miten voin olla 16 (kuusitoista!) kiloa isompi?? Lihava ei sovi sanaksi, mutta kuitenkin: 16 kiloa isompi!

Omista ihmettelyistäni huolimatta neuvolassa ei ole kertaakaan oltu huolissaan painostani, vaikka olen siitä joka kerta kysynyt ikään kuin varmistellen, että onkohan tämä nyt ok. Painoa on tullut kuulemma oppikirjamaiseen tahtiin pitkin raskautta, muutamia suurempia nousuja lukuunottamatta. Minulla ei myöskään ollut pahoinvointia missään vaiheessa raskautta (alun hyvin lievää etomista ei tässä lasketa), joten paino ei missään vaiheessa päässyt tippumaan esimerksiksi oksentelun johdosta, kuten monilla kanssasisarilla. Tämä on siis vain hyvä juttu, mutta kaikki mitä tulee, tulee, koska en ole käynyt ”miinuksella” missään vaiheessa suhteessa lähtöpainoon. Neuvolakortti on kieltämättä komeaa katseltavaa painon kehityksen osalta – siihen kun merkitään viikottainen painonnousu 😀

IMG_4243

Isoja muutoksia kehossa ja treenimäärissä

Täytyy myöntää, että kilojen kertyminen ei ole tuntunut suurimman osan ajasta yhtään miltään! En ole huomannut jaksamisessa mitään painoon liittyvää ongelmaa ja toisaalta myös monet ystävät ovat olleet hämmästyneitä siitä kuinka kiloja voi olla tullut niin paljon ilman, että sitä näkee mistään muualta kuin isosta mahasta. Haluan uskoa, että he ovat aidon yllättyneitä, koska silloin olemme samoilla linjoilla omien tuntemusten ja hämmästelyjen kanssa. Okei, on minulla tullut mielestäni kyllä jotain lisää poskiin. Äidin pyöreyttä varmasti! Ja kyllä minulla on ollut päiviä, jolloin tunnen oloni lähinnä valaaksi, mutta luulen, että sekin kuuluu asiaan.

Alkuraskaudessa selvittelin painoasiaa sen valossa miten painon tulisi kehittyä. Opin, että normaalipainoisella paino voi nousta paljonkin. Ymmärtääkseni etenkin hyvin aktiivisesti ennen raskautta liikkuneelle isompienkin kilomäärien kertyminen raskaudessa on tavallista, kunhan se ei johdu ruokailutottumusten ja ruokavalion totaalisesta muutoksesta. Tämä johtuu monesti liikuntatottumuksien muutoksesta, kun liikunta muuttuu joko kevyemmäksi tai vähenee. Itse olen ainakin vapaaehtoisesti vähentänyt (tai joutunut vähentämään) esimerkiksi salilla käyntiä, kun entiset treenit eivät enää luonnistuneet. Ennen saatoin liikkua aktiivisesti rankkojenkin treenien muodossa 5 kertaa viikossa. Nyt olen raskausaikana lisännyt rauhallista joogaa, (kävely)lenkkejä ja omalla kehonpainolla tehtäviä treenejä. Viimeisen kuukauden aikana en ole jaksanut enää tehdä juuri muuta kuin käydä kävelyillä. Mutta hei, kaikki lasketaan! Haluan uskoa, että olen tehnyt nämä liikkumiseen tulleet muutokset tietoisesti kroppaani kuunnellen, enkä laiskuudesta ja väsymyksestä, vaikka molempia on esiintynyt ajoittain hyvinkin paljon!

Painon noustessa pitkin raskautta, täytyy aina myös muistaa, että lisääntynyt veri- ja vesimäärä kehossa, kohtu, istukka ja vauva itsessään haukkaavat jo ison osan uudesta painosta. Tämä luonnollisesti lähtee heti synnytyksessä. Uskoisin, että kaikki mahdollinen turvotus varmaan katoaa seuraavaksi ja lopulta tilanne normalisoituu imetyksen ansiosta (olettaen, että imettäminen siis onnistuu). Ainakin tässä artikkelissa sanotaan ihanasti, että ei muutama kilo varastorasvakaan pahasta ole, sillä se auttaa jaksamaan synnytyksen ja imetyksen, mutta toki kokonaisuus ratkaisee, eikä monien ”herkkukilojen” kertyminen ole hyvä äidille eikä vauvalle. Tuossa samaisessa artikkelissa puhutaan muuten myös maailmalla hitiksi nousseesta mommyrexiasta, eli raskauskilojen välttelystä kaikin keinoin. Tuon ruotimiseen en edes jaksa lähteä! Mielummin muutama kilo itselle liikaa ja tietoinen päätös hoitaa kroppa kuntoon raskauden jälkeen, kuin kilojen välttely mahdollisesti vauvankin kustannuksella. Ei siis mitään ääripäitä, vaan jotain siitä väliltä.

fullsizeoutput_15d5.jpeg

Vinkkini sinulle raskautta suunnitteleva tai raskauskiloja ennakkoon pohtiva: mieti mikä on ollut lähtötilanteesi painon suhteen. Oletko (olitko ennen raskautta) vartaloosi tyytyväinen? Jos et, mistä se johtuu – onko kyse ylipainosta vai kriittisyydestä omaa vartaloa kohtaan? Jos tilanne on ennen raskautta normaali, älä pelkää raskauskiloja vaan luota siihen, että niillä on tarkoitus. Luota myös siihen, että kehollasi on nyt tärkein tehtävä maailmassa ja kerkeät kiristellä myöhemminkin, jos jotain kiloista jää. Voi myös olla, että kerrytät lähes 20kg, mutta kaikki läheiset väittävät ettei se edes näy missään 😉 Pidä kuitenkin terveellisestä ruokavaliosta kiinni mahdollisuuksien mukaan, koska se auttaa kehoasi jaksamaan. Mutta… ole armollinen itsellesi ja muista myös nauttia, kasvatat sentään uutta ihmistä ❤

Mitä mietteitä tämä herättää muissa odottajissa tai synnyttäneissä? Olisi ihana kuulla myös teistä, jotka kenties ette ole vielä raskaana, mutta olette miettineet asiaa 🙂

/N

 

 

 

 

One thought on “+16 kg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.